Tietoa rodusta

AMERIKANKETTUKOIRA

Vielä reilu kymmenisen vuotta sitten oli Amerikankettukoira monelle suomalaiselle metsästäjälle ja koiraihmiselle suhteellisen uusi tuttavuus. Vuonna 1994 tuotiin maahan ensimmäiset neljä rotunsa edustajaa: Blanton’s Bandy, Blanton’s Rooster, Blanton’s Roxy ja Tonia T.J. Nykyisellään Suomen kennelliitoon rekisteröityjen koirien kokonaismäärä lähentelee n. puoltatoistatuhatta (1500) koiraa.

Amerikankettukoiralla on pitkä historia kotimantereellaan. Sen juuret vievät 1700-luvun Virginiaan ja Marylandiin. Rotu polveutuu mm. englantilaisista ja ranskalaisista ajokoirista. Rodusta on erilaisia linjoja, esimerkiksi Walkerin, Triggin, Julyn ja Goodmanin kettukoirat, jotka kaikki luetaan nykyisin amerikankettukoiriksi. Rodun ensimmäinen edustaja rekisteröitiin AKC:n, American Kennel Club:in, rekisteriin jo vuonna 1886. Suomessa ensimmäiset rekisteröinnit tehtiin 1995.

Paksu turkki, nopea ajotapa, hyvä luonne, terveys ja voimakas vietti petoriistaa kohtaan ovat tunnusomaisia piirteitä kyseiselle rodulle. Amerikankettukoirasta voidaankin sanoa, että se on petopyynnin spesialisti. Koska rotu on Suomessa vielä suhteellisen harvalukuinen, asettaa se rodun jalostamisen haasteelliseksi. Yhdistys kannustaa ja auttaa jäseniään rodun yksilöiden maahantuonnissa. Näin pyrimme säilyttämään amerikankettukoiran terveenä ja käyttökelpoisena petoriistakoirana.

Rodun yli kaksikymmenvuotias taival maassamme on osoittanut, että amerikankettukoira on varteenotettava vaihtoehto suomalaiselle ketunmetsästäjälle ja petopyytäjille. Nykyään vuosittaiset rekisteröintimäärät ovat olleet n. sadanviidenkymmenen (150) koiran paikkeilla. Tähän mennessä kolmetoista (13) yksilöä on kruunattu kaksoisvalioiksi. Tämän lisäksi rotunsa edustajat ovat kunnostautuneet näyttelykehissä ja ketunajokokeiden piirinmestaruuskisoissa. Myös vuosittaiset koirien käyttömäärät ketunajokoerintamalla, tuntuvat olevan mukavassa ja kiitettävässä nousussa.

Toivotamme kaikki tervetulleeksi tutustumaan tähän hienoon ja vielä maassamme suhteellisen tuoreeseen metsästyskoirarotuun.